Kopřivová mast
Jsme certifikovaná přírodní zahrada.
https://www.facebook.com/ruzovafarma.cz
Bylinky pocházejí z krajiny CHKO Broumovsko - divoce rostoucí
Balení : 50 ml - 89 Kč, 80 ml - 149 Kč
Poštovné : zásilkovna 79Kč - do 5 kg
Složení: bambucké máslo, včelí vosk - vlastní, kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Odborná literatura uvádí tyto účinky: mast se používá při regeneraci pokožky a zmírnění zánětu kůže. Je ideální pro masáž těla při revmatismu a artritidě. Aplikujte 1– 2 x denně v tenké vrstvě na problematickou pokožku. Vhodná na léčbu ekzému, vyrážky, atopického ekzému, šupinek ve vlasech, bolestech kloubů, revmatismu,křečových žilách, bércových vředech, lupenky, psoriázy, akné. Mast aplikujte na postižené místo několikrát denně. Pro zvýšení účinku je vhodné nanést na postiženou oblast, ovázat a nechat působit dlouhodobě. Kopřiva je bohatá na vitamín A, C, K, komplex B a minerály (železo, vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík).
Zajímavosti : Kopřiva obsahuje proteiny, síru, vápník, železo, draslík.Má diuretické a hemostatické účinky. Kořínky vařené v mléce asi půl hodiny jsou účinným lékem na žlučové kameny a obklady z drcených kopřivových listů léčí rány. Odvar z kopřivy je vynikající lék na kašel a nachlazení. Odvar z posekaných kopřivových kořenů ve vodě a octě je účinný na vypadávání vlasů a proti lupům. Jako potravina se používala kopřiva v kuchyni chudých k dochucení omelet a zeleninových polévek. Dodnes se někde pojídá vařená a dochucená olejem, solí a citrónem.
Historie : K léčebným účelům se kopřiva využívá už od pradávna. Když se římští vojáci dostali do chladnějších oblastí, šlehali se kopřivami, aby si zahřáli kůži. Tento zvyk se zachoval dodnes - urtifikace - při léčbě artritidy, proti bolestem a ztuhlosti kloubů. Staří bylináři doporučovali kopřivový čaj při léčbě kašle a tuberkulózy.Dokonce se doporučovalo kouření sušené kopřivy při astmatu.
Využití v kuchyni
Na špenát, polévky, palačinky, omelety a jako planou zeleninu. Plody upražíme k posypání na
chléb, použijeme jako koření na brambory pečené v troubě, zeleninové pokrmy. Kopřivové listy syrové,
například v salátu, musí zneškodnit jejich žahavé chlupy; nejlepší je rozdrtit listy mezi dvěma
kuchyňskými prkénky nebo je rozválet válečkem na nudle. Přidává se do slaných koláčů, omelet, polévek,
piva, dokonce do indických jídel.
Kopřivové víno: 100 g čerstvých kopřivových listů, 20 g kopřivových semen, 1 l červeného vína, 1 kávová lžička nahrubo podrcených zrnek pepře, 3 polévkové lžíce medu, 30 ml koňaku.
Postup: víno na mírném plameni ohřejte. Přidejte listy a semena kopřivy a pepř. Přikryjte, stáhněte z ohně a nechejte 8 hodin louhovat. Přeceďte a přidejte med a koňak. Před umírněným podáváním nechejte 24 hodin odležet. Tento nápoj by měl mít afrodiziakální účinky. Lze jej 8 dní uchovávat v ledničce.
Literatura : Florarium - A. Cattabiani,