Nakládané výhonky černého bezu
Recept z roku 1750 - " Anglický bambus"
Výhonky sbíráme na začátku léta. Ulomte výhonky a otrhejte listy. Recept je na 2 půllitrové sklenice.
- otep výhonků černého bezu
- 250 ml bílého vinného octa
- 250 ml jablečného octa
- půl čajové lžičky bílého pepře
- 1 polévková lžíce černého pepře
- 3-4 muškátové květy
- 1/2 čajové lžičky mletého nového koření
- cca 3 cm kořene zázvoru
- ( nebo 1 lžička mletého zázvoru )
Připravte si velkou mísu silně osolené vody. Ostrým nožem ořízneme všechny dřevnaté a tvrdé části. Pečlivě oloupeme a vložíme do osolené vody. Necháme je v ní přes noc. Scedíme, omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme v utěrce a nakrájíme na 2 cm kousky. Pomalu se všemi ingrediencemi 10 minut vaříme. Přendáme výhonky do sklenic, přelijeme horkým nálevem a volně zašroubujeme víka. Přiveďte k varu a 1 hodinu pomalu vaříme. Až sklenice vytáhneme, utáhneme víčka.